زرشک معجزه طول عمر
زرشک را میوه طول عمر مینامند، چرا که از خواص درمانی معجزهآسایی برخوردار است و در درمان بسیاری از بیماریها مؤثر است.
الهام تاجریزی با بیان اینکه زرشک درختچهای خاردار است که بعضاً بصورت وحشی اما دانهدار در دامنه کوههای البرز و سایر نقاط کشور دیده شده است، گفت: زرشک کاشته شده قائنات که بنام “یاقوت سرخ” مشهور است از نوع بیدانه بوده که ارتفاع بوته آن ۱٫۵و گاهی به دو متر میرسد، برگهای آن بیضی شکل، دانهدار است که این برگها به صورت دستهای در کنار تیغهها میرویند، گلهای زرد رنگ زیبای آن شامل شش کاسبرگ، شش گلبرگ و شش پرچم است که در اردیبهشت و خرداد ظاهر میشود و چشم هر رهگذری را خیره میکند.
وی ادامه داد: این گیاه مقاوم به شوری و کمآبی است که با آب و بافت خاک جنوب خراسان سازگاری خوبی دارد.
کارشناس ارشد ترویج و آموزش کشاورزی خراسانجنوبی با اشاره به خواص درمانی زرشک، گفت: طبیعت زرشک سرد و خشک بوده و به علت داشتن بعضی اسیدهای آلی دارای خاصیت کمکنندگی صفرای خون، دفع صفرا از کبد بوده و در افرادی که شدت عطش دارند باعث نقصان آن میشود و حرارت معده و جگر را کم میکند.
تاجریزی اظهار کرد: اگر زرشک را با داروهای گرم مانند دارچین و عسل مخلوط و مصرف کنند، برای تقویت جگر و بهبود اسهالهایی که از ضعف کبد بوجود میآید، به کار میرود.
کارشناس ارشد ترویج و آموزش کشاورزی خراسانجنوبی افزود: اگر افراد کماشتها زرشک بخورند، اشتهای آنها زیاد میشود.
تاجریزی با بیان اینکه زرشک را میتوان میوه طول عمر نامید، گفت: گیاهانی که بوسیله آب زرشک آبیاری میشوند طول عمرشان بیش از آنهایی است که با آب تنها آبیاری میشوند.
وی اظهار کرد: زرشک تب بر بوده و دارای ویتامین “ث” است، از این نظر در ازدیاد مقاومت بدن در برابر بیماریها به ویژه بیماریهای عفونی و سرماخوردگی نقش موثر و مفیدی دارد، زرشک خون را تصفیه و ترشح ادرار را تحریک میکند در نتیجه دفع ادرار زیادتر میشود میوه ترش مزه زرشک در طب سنتی ایران برای رفع خارش و سایر عوارض و همچنین بصورت دم کرده برای خوشبو کردن نفس به کار میرود.
کارشناس ارشد ترویج و آموزش کشاورزی خراسانجنوبی تصریح کرد: مقدار ویتامین ث موجود در زرشک از لیموترش بیشتراست، یکی از مهمترین خواص آن خاصیت انطباق عروق، بخصوص عروق رحمی است، برای کسانی که از درد کیسه صفرا رنج میبرند یکی از باارزشترین داروهاست.
کارشناس ارشد ترویج و آموزش کشاورزی خراسانجنوبی گفت: زرشک را توسط پاجوشها از اواسط پائیز تا اواخر زمستان در میان چالههایی به عمق نیم متر غرس کرده و بلا فاصله آبیاری میکنند و از سال دوم در پاییز هرس و شاخههای خشک و تنههای کم بارده بریده میشود.
تاجریزی اظهار کرد: این درخت نیاز به آب کم داشته و با هر خاکی حتی شور سازگار است و پایه آن را تا عمق ۳۰ سانتی متر گود کرده تا ضمن رسیدن هوا به ریشه، نفوذ بیشتر آب امکان پذیر شود.
وی ادامه داد: زمان برداشت زرشک از اواسط مهرماه تا پایان آبانماه طول میکشد و چنانچه در پاییز باران ببارد باعث تولید میوه زرشک میشود و در صورت عدم ریزش باران برداشت دیرتر و میوهاش شیرینتر میشود، شیوه برداشت آن بصورت سنتی و اغلب با بریدن شاخه که خشک کردن آن را به سهولت میدهد انجام میشود.
کارشناس ارشد ترویج و آموزش کشاورزی خراسانجنوبی با بیان اینکه زرشک مرغوب از نوع پفکی است، یادآور شد: در این روش زرشک را با سرشاخه موجود قطع میکنند و در انبارهای مخصوص و بر روی داربست میخشکانند و در نوع دیگر با دست برداشت میشود و در خرمنهایی که به همین منظور تهیه شده برای خشکانیدن استفاده میکنند که بعضاً در کیفیت محصول اثر مستقیم دارد.