تا به حال به این فکر کردید رنگ زعفران به خاطر وجود چه مادهای در آن است؟
کروسین یکی از مهمترین ترکیبات فعال موجود در زعفران است. رنگ قرمز زعفران به دلیل وجود کروسین در آن است که در ادامه بیشتر با این ماده آشنا میشویم.
کروسین چیست؟
کروسین یک نوع کارتنوئید هست که به راحتی در آب حل میشود. به همین خاطر وقتی زعفران را در آب جوش یا یخ میریزید به سرعت رنگ زعفران نمایان میشود.
این ماده علاوه بر رنگدهی، برای مزایای سلامتی بالقوه مورد مطالعه قرار گرفته است. اعتقاد بر این است که دارای خواص دارویی مختلفی از جمله اثرات آنتی اکسیدانی، ضد التهابی، ضد سرطانی و محافظت کننده عصبی است.
برخی تحقیقات نشان میدهد که کروسین ممکن است اثرات مثبتی بر خلق و خو، حافظه و شناخت داشته باشد، اگرچه مطالعات بیشتری برای اثبات اثربخشی و ایمنی آن برای این اهداف مورد نیاز است.
خواص کروسین
آنتی اکسیدان
کروسین فعالیت آنتی اکسیدانی از خود نشان میدهد، به این معنی که می تواند به محافظت از سلولها در برابر آسیبهای ناشی از مولکولهای مضر به نام رادیکالهای آزاد کمک کند.
اعتقاد بر این است که آنتی اکسیدانها در کاهش خطر بیماریهای مزمن و شرایط مرتبط با پیری نقش دارند.
فواید بالقوه برای سلامتی
کروسین علاوه بر خواص آنتی اکسیدانی برای سلامت نیز مورد بررسی قرار گرفته است. برخی از مطالعات نشان میدهد این ماده ممکن است اثرات ضد التهابی داشته باشد، که می واند برای شرایطی که شامل التهاب در بدن است مفید باشد.
کروسین همچنین در مطالعات اولیه به عنوان یک عامل ضد سرطان، با اثرات بازدارنده بالقوه بر رشد و گسترش سلول های سرطانی، امیدوار کننده بوده است. علاوه بر این، کروسین برای اثرات بالقوه محافظت کننده عصبی، از جمله توانایی آن در تقویت حافظه و توانایی های یادگیری مورد مطالعه قرار گرفته است.
خلق و خو و سلامت روان
برخی تحقیقات اثرات زعفران و ترکیبات آن از جمله کروسین را بر خلق و خو و سلامت روان بررسی کردهاند.
زعفران بهطور سنتی در طب گیاهی بهعنوان تقویتکننده خلق و خو استفاده میشود و برخی مطالعات نشان میدهند که ممکن است اثرات ضد افسردگی داشته باشد. با این حال، تحقیقات بیشتری برای تعیین ایمنی، اثربخشی و دوز بهینه زعفران یا این ماده برای شرایط سلامت روان مورد نیاز است.
توجه به این نکته مهم است که در حالی که کروسین و زعفران فواید بالقوه سلامتی را در مطالعات خاصی نشان دادهاند، تحقیقات بیشتری برای درک کامل مکانیسمهای اثر، دوز بهینه و عوارض جانبی احتمالی آنها مورد نیاز است. همیشه توصیه می شود قبل از استفاده از زعفران یا هر محصولی با پایه زعفران برای اهداف دارویی با یک متخصص مراقبت های بهداشتی مشورت کنید.
کاربردهای زعفران
اهداف دارویی
زعفران حاوی چندین ترکیب فعال زیستی مانند کروسین، کروستین و سافرانال است که دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و ضد افسردگی هستند. اعتقاد بر این است که زعفران فواید بالقوه ای برای بهبود خلق و خو، تقویت آرامش، تقویت حافظه و کاهش علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS) دارد.
آشپزی
زعفران به طور گسترده در آشپزی استفاده میشود و طعم و رنگ بی نظیری به انواع غذاها میبخشد. معمولاً در غذاهای برنجی مانند ته چین، بریانی و انواع خورشتها استفاده میشود. همچنین در سوپ ها، سس ها و دسرها از جمله بستنی، کیک و شیرینی کاربرد دارد.
شما میتوانید طرز تهیه دسر گلابی، دسرهای مختلف زعفرانی و حلوا زعفرانی را مشاهده کنید.
دمنوشهای گیاهی
زعفران را میتوان در آب داغ دم کرد تا یک دمنوش گیاهی معطر و خوش طعم تهیه شود. اغلب با گیاهان دیگر مانند بابونه، نعناع یا چای سبز ترکیب میشود و طعم خوبی دارد.
چای زعفران به دلیل خاصیت تسکین دهنده و آرامش بخش شناخته شده است.
رایحه درمانی
زعفران به دلیل داشتن بوی مطبوع در تولید عطر، لوازم آرایشی و صابون استفاده میشود. رایحهای گرم و خاکی دارد که به محصولات مختلف عمق و غنا میبخشد.
در رایحه درمانی، گاهی اوقات از اسانس زعفران برای تقویت آرامش و کاهش استرس استفاده میشود.
رنگهای طبیعی
زعفران یک رنگ طبیعی قوی است و قرن هاست که برای رنگ آمیزی پارچهها، منسوجات و حتی لوازم آرایشی استفاده میشود. رنگ طلایی آن زیبایی به مواد میبخشد و اغلب در لباسهای سنتی، قالیچهها و ملیلهها استفاده میشود.
آیینها و مراسم سنتی
زعفران در بسیاری از فرهنگها دارای اهمیت نمادین است و در مراسم مذهبی، عروسیها و مناسبتهای مختلف استفاده میشود.
سخن پایانی
توجه به این نکته مهم است که زعفران یک ادویه گرانبها و گران قیمت است که در درجه اول به دلیل فرآیند سخت برداشت کلاله ظریف گل زعفران است. در نتیجه، از آن به مقدار کم استفاده می شود و به دلیل ویژگی های منحصر به فرد آن ارزشمند است.
تیم زعفران عاقله از اینکه نظرات و پیشنهادات شما را بشنود بسیار خوشحال شده و باعث افتخار است. پس در اینستاگرام زعفران عاقله برای ما کامنت بگذارید.
منبع: