کوددهی به محصولات کشاورزی مانند وعدههای غذایی برای انسان است. همانطور که بدن ما انسانها احتیاج به غذا دارد، محصولات کشاورزی نیز باید کود مصرف کنند. بنابراین نحوه و زمان کوددهی و همینطور استفاده از کود مناسب، بسیار با اهمیت است.
برای اینکه بدانید کوددهی به زعفران تا چه اندازه مهم است باید بگوییم کود حدود ۴۰ تا ۸۰ درصد رشد زعفران را برعهده دارد و باقی آن به دسترس بودن آب بستگی دارد.
به طور کلی کودی برای زعفران مناسب است که باعث افزایش حجم پیاز و گلدهی آن شود. در کنار این موارد، بخش های دیگر مانند حافظت از گیاه در برابر بیماریها و سرما نیز باید مورد توجه واقع شوند.
با ما در این مقاله همراه باشید تا بهترین کودها و نحوه استفاده از آن را برای محصول زعفران معرفی کنیم.
ویژگیهای کود مناسب زعفران
کود دادن زمین زعفران شامل کود آلی و شیمیایی است. از آنجا که زعفران یک گیاه چند ساله ست کودهای آلی برای آن مناسبتر هستند که در این بین کود گاوی پوسیده برای زعفران بهتر است. زعفران برای رشد چند عنصر نیاز دارد که برخی از آنها را به شما معرفی میکنیم.
عناصر لازم برای رشد زعفران
فسفر
اگر این عنصر در زعفران کم باشد موجب کاهش برگ میشود. فسفر برای ریشه دهی زعفران بسیار مهم است و باعث میشود در سرما مقاوم باشد و همچنین میزان محصول را نیز افزایش میدهد.
پتاسیم
روی سطح برگ زعفران روزنههایی وجود دارد که باعث تبادل اکسیژن و کربن دی اکسید میشود. عنصر پتاسیم موجب میشود این روزنهها باز شوند و تبادل راحتتر وسریعتر صورت گیرد. همچنین این عنصر گیاه را در برابر آفتها، سرمازدگی، بیماریها و دیگر مشکلات مقاوم میکند.
نیتروژن
کاربرد عنصر نیتروژن در رشد پیاز و گل زعفران است. این عنصر باعث میشود پیاز زعفران رشد کرده و به دنبال آن محصول رشد بیشتری داشته باشد.
سولفات
این عنصر باعث میشود شوری خاک کم شود، پیاز زعفران افزایش حجم داشته باشد، زعفران بیشتر گل دهد و در برابر آفات حفظ شود.
انواع مختلف کود زعفران
- کود حیوانی
- محلول پاشی
- زاج آب
- گرانوله

کود حیوانی
از آنجایی که زعفران یک گیاه چند ساله است و سودآوری از آن اهمیت دارد، باید خاک برای مدت طولانی بارور باشد که این مورد با کود مناسب امکان پذیر است.
کود حیوانی اولین مرحله در کوددهی زعفران است و زمان مناسب آن قبلا از کشت پیازهای زعفران است. در نظر داشته باشید کوددهی حیوانی هر ۲ تا ۳ سال باید تمدید شوند.
بهترین کودهای حیوانی برای زعفران
- کود گاوی
- کود کبوتر
- کود مرغ
به این نکته توجه کنید که به هیچ عنوان از کود تازه حیوانی استفاده نکنید. کود حیوانی حتما باید پوسیده باشد. یکی از مشکلاتی که کود حیوانی تازه به وجود میآورد، رشد علف هرز در زمین است.
پوسیده شدن کود حدود ۱۸ تا ۳۶ ماه طول میکشد پس حتی به کود یک ساله نیز اعتماد نکنید.
کود محلول پاشی
کودهای محلول پاشی باعث میشوند مواد مورد نیاز گیاه از طریق برگ بهتر به ریشه برسند. زمان مناسب کود محلول پاشی بعد از برداشت زعفران و قبل از شروع سرما میباشد زیرا در آن زمان پیاز زعفران مادر ریشه خود را از دست میدد و تکثیر میشود بنابراین باید کوددهی انجام شود تا ارتباط گیاه با خاک قطع نشود.
یکی از نکاتی که در کود محلول پاشی باید در نظر بگیرید این است که این مرحله باید در روز آفتابی و دمای بالای ۱۵ درجه انجام شود تا به خوبی جذب گردد.
کود زاج آب
زمانی که اولین آبیاری بعد از برداشت گلهای زعفران انجام میشود، زاج آب نام دارد و کودی که همراه این مرحله به زمین داده میشود، کود زاج آب میگویند. این کوددهی در اواخر آبان صورت میگیرد و هرسال باید انجام شود.
کود گرانوله
کودهای گرانوله شامل موارد زیر هستند:
- سولفات پتاسیم
- سوپر فسفات تریپل
- گوگرد بنتونیت دار بالای ۷۵ درصد
- کودهای گرانوله پایه
کودهای گرانوله در طی یکسال جذب خاک میشوند.

سخن پایانی
به طور کلی کود حیوانی اولین مرحله از کوددهی است که در تابستان انجام میشود.
مرحله بعدی گرانوله ست که اواخر تابستان انجام میشود و بهتر است یک سال کود حیوانی به زمین بدهید و سال دیگر از گرانوله استفاده کنید.
مرحله سوم کوددهی زاج آب است که در پاییز و اواخر آبان انجام میشود.
آخرین مرحله کوددهی محلول پاشی است و در زمستان انجام میشود.
بدین صورت زمین زعفران شما مواد لازم را دریافت کرده و رشد خوبی میکند.
شما میتوانید برای دیدن نوع بسته بندی و کارهایی که هنگام ارسال زعفران صورت میگیرد، به صفحه اینستاگرام زعفران عاقله مراجعه کنید.
ما در قسمت وبلاگ مقاله ای با نام "شرایط کاشت زعفران و مهم ترین نکات آن" داریم که در کنار انواع کود مناسب زعفران، میتواند به محصول شما کمک شایانی کند.
زعفران عاقله
برای خرید زعفران درجه یک عاقله میتوانید روی دکمه زیر کلیک کنید و به راحتی به صفحه فروشگاه مراجعه کنید.