آموزش زعفران, اخبار زعفران

کشت زعفران افغانستان نگرانی برای زعفران ایرانی ندارد

کشت زعفران در ۲۶ استان افغانستان به جای خشخاش

بیشترین سطح زیر کشت زعفران (۹۰ درصد زعفران این کشور) در ایالت هرات تولید می‌شود، اما برنامه دولت بر آن است که به جای خشخاش، کشت آن را در تمام ۲۶ استان گسترش دهد. بر اساس مطالعات انجام گرفته حدود هفت تا ۱۰ هزار هکتار زمین مناسب برای کشت زعفران در افغانستان وجود دارد که در صورت موفقیت‌آمیز بودن کشت آنها میزان تولید به ۵۰ تا ۷۰ تن خواهد رسید.

در این باره نیز اقداماتی همانند آموزش حدود ۱۲ هزار زارع، چاپ دستورالعمل کشت، تهیه ۱۸۰ دستگاه ماشین خشک‌کن و احداث سه آزمایشگاه کنترل کیفی این مصحول در ایالات هرات ازجمله اقدامات دولت افغانستان برای توسعه کشت زعفران است، اما با توجه به زیرساخت‌های ضعیف اقتصادی و فنی افغانستان هنوز هم مشکلات متعددی نظیر کمبود پیاز مناسب، فقدان مراکز انبارداری و فرآوری، فقدان استاندارد ملی و نبود ارتباط صحیح بین زارعان و صادرکنندگان و مهم‌تر از همه ضعف سیاست‌های مناسب دولتی در سر راه تولید این محصول وجود دارد.

غلامرضا میری، نایب‌رئیس شورای ملی زعفران از حمایت آمریکایی‌ها از زعفران افغانی ابراز نگرانی کرد که این امر ممکن است بازار زعفران ایرانی را غصب کند، اما با توجه به اینکه میزان مصرف این محصول در افغانستان بسیار ناچیز است، بنابراین قسمت عمده زعفران تولیدشده به کشورهای دیگر صادر می‌شود. مهم‌ترین بازار صادراتی این محصول به ترتیب کشورهای اسپانیا (۳۰ درصد)، ایتالیا (۱۷ درصد)، فرانسه (شش درصد)، سوئد، سوئیس، آرژانتین و امارات متحده عربی است. نکته قابل توجه این است که به دلیل ضعف کنترل کیفیت و بسته‌بندی، قسمت عمده زعفران به‌صورت فله به اسپانیا و فرانسه صادر می‌شود، اما باید گفت که این مسئله تنها جنجال رسانه‌ای است؛ زیرا مبنی بر تهدید زعفران افغانستان بر تولید و صادرات ایران و تأکید این نکته که طی سالیان اخیر میزان تولید و صادرات زعفران در افغانستان افزایش یافته است، اما در حال حاضر و حتی در آینده نه‌چندان دور وضعیت تولید به گونه‌ای نیست که بتواند جایگاه ایران یا سایر کشورهای صاحب‌نام تولیدکننده زعفران را با چالش عمده روبه‌رو کند. البته این مورد در صورتی امکان دارد که با برنامه‌ریزی‌های مناسب، استفاده از فرصت تولید زعفران در افغانستان (نظیر صادرات مجدد) به همراه توجه به مسائلی مانند ایجاد ارزش افزوده بیشتر در زعفران تولیدی ( از روش‌هایی مانند بسته‌بندی مناسب، تولید عصاره‌های زعفران) امکان افزایش میزان تولید و صادرات وجود داشته باشد.

از سمت دیگر مردم افغانستان چندان تمایلی به کشت زعفران ندارند وهنوز به کشت خشخاش ادامه میدهند وبر این باورند که خشخاش بیشتر ارز اوری دارد .از سوی دیگر هم نتیجه ان است که پرچم تولید زعفران ایران هنوز بالاست وجای نگرانی وجود ندارد.

شرکت تعاونی کشاورزی عاقله قهستان ثبت ۱۳۵۰شناسه ملی ۱۴۰۰۶۷۲۹۳۷۱شماره تماس ۰۹۱۵۳۶۲۸۹۵۶ دفتر مرکزی خراسان جنوبی قاینات ولیعصر ابتدای بلوار چمران به کانال تلگرامی ما بپیوندید

saffronaghele

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *